• winter3
  • winter4
  • winter5
  • lessaisies
  • montbisanne
  • lessaisies2

Franse feestdagen

De vaste jaarlijkse feestdagen in Frankrijk

la Saint-Sylvestre et le Jour de l’An, 31 december en 1 januari
Oud en Nieuw wordt in Frankrijk, net als in Nederland, in familie- en vriendenkring gevierd. Er wordt een uitgebreid meergangendiner genuttigd, en er worden spelletjes gedaan of televisie gekeken. Om 12 uur proost men met de feestgangers op het nieuwe jaar. De Fransen steken bijna geen vuurwerk af in vergelijking met de Nederlanders.

Le 1er mai la fête du travail, 1 mei dag van de arbeid
Dit is al sinds 1947 een officiële feestdag in Frankrijk. In vrijwel alle Europese landen is de Dag van de Arbeid een officiële vrije dag, behalve in Nederland. Ook in Frankrijk wordt veel waarde gehecht aan de viering van deze dag, waar de 'arbeid' centraal staat. In alle Franse gemeenten profileren werknemers zich door te defileren door de straten. Traditioneel bieden de mensen elkaar op deze dag een boeketje lelietjes-van-dalen (du muguet) aan, omdat men denkt dat dat geluk brengt.

Le 8 mai, 8 mei Victorie
Op deze dag wordt in Frankrijk (net als in de rest van de wereld, m.u.v. Nederland) het einde van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Er worden militaire parades georganiseerd en worden onder andere door oud-strijders kransen gelegd bij de plaatselijke oorlogsmonumenten. Het defilé in Parijs waar de Franse President aan deelneemt wordt op de televisie uitgezonden.

Le 21er juin Fête de la Musique, 21 juni muziekfeest
Het Franse 'Fête de la Musique' ofwel Muziekfeest wordt sinds een aantal jaren op 21 juni in alle Franse gemeenten gehouden. Iedere Fransman of Française mag op die dag zijn of haar muzikale talenten ten gehore brengen, op of naast de daarvoor speciaal ingerichte podia. Dit festival trekt jaarlijks zeer vele bezoekers, en is inmiddels ook in andere (francofone) landen in Europa ingevoerd.

Le 14 juillet, 14 juli de nationale feestdag
De Nationale feestdag is een belangrijke gedenkdag in Frankrijk. Officieel wordt de bestorming van de Bastille, een Parijse gevangenis die nu niet meer bestaat, van 1789 herdacht. Het vrijlaten van de gevangenen die door de Franse koning werden opgesloten, wordt door velen gezien als het begin van de Franse Revolutie. Overdag worden in alle Franse steden militaire optochten gehouden. In Parijs wordt de militaire parade heel groots aangepakt en is de Franse President aanwezig. De parade is live op de Franse televisiezenders te volgen. Op 13 juli 's avonds wordt in alle Franse gemeenten een openbaar bal georganiseerd, waar de mensen van jong tot oud een dansje wagen. Het feest wordt afgesloten met een groot vuurwerk. Ieder jaar houdt de Franse president een officiële toespraak vanuit het presidentieel paleis, het Elysée, die ook via de televisie te volgen is.

Le 11 novembre L'Armistice, 11 november wapenstilstand
In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) hebben vele Franse mannen gevochten in de loopgraven in het noorden en oosten van het land, waarbij velen van hen om het leven kwamen. In Nederland is geen strijd geleverd, omdat Nederland zich neutraal had verklaard. Voor de Franse samenleving had deze oorlog veel consequenties, vandaar dat de 'Grande Guerre'( de Grote Oorlog) tot op de dag van vandaag met een nationale vrije dag herdacht wordt. Op 11 november wordt de wapenstilstand, oftewel het einde van de gevechten, herdacht. Er worden militaire parades georganiseerd in de centra van de grote steden en er worden kransen gelegd bij de plaatselijke oorlogsmonumenten. Het defilé in Parijs waar de Franse President bij aanwezig is wordt op de televisie uitgezonden.

De religieuze feesten in Frankrijk

La Pâques, Pasen
In Frankrijk viert men net als in Nederland, Pasen op zondag en maandag. Pasen wordt in Frankrijk meestal gevierd met een familiediner. Voor de kinderen worden er vissen en klokken van chocolade verstopt in de tuin.

L’Ascension, Hemelvaart
Hemelvaartdag is in Frankrijk ook een officiële feestdag en is alles gesloten.

La Pentecôte, Pinksteren
Ook Pinksteren wordt gevierd op zondag en maandag. Deze maandag is ook een officiële feestdag. Vanwege een nieuwe wet is deze maandag wel aan het veranderen en sommige winkels zijn open. Op deze dag wordt ook wel gebruikt voor de solidariteit met de bejaarden. Hier wordt dan geld aan gedoneerd.

Le 15 août, 15 augustus Maria Hemelvaart
Een officiële feestdag in Frankrijk waarop ook alles gesloten is.

Le 1er et 2eme novembre, 1 en 2 november allerheiligen en allerzielen
Op deze dagen herdenken de Fransen hun overleden familieleden en vrienden. Ze brengen een bezoek aan het kerkhof om bloemen (meestal chrysanten) op het graf van hun dierbaren te leggen. Ook worden tijdens deze dagen in officiële ceremonies de gevallen soldaten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdacht.

Le 25 décembre, eerste kerstdag.
In Frankrijk viert met alleen op 25 december Kerst. Tweede kerstdag kent men hier niet. Men viert vooral kerstavond op 24 december, men dineert dan met elkaar en geeft elkaar cadeautjes.

Le 6 janvier L’Epiphanie, Driekoningen op 6 januari
Op 6 januari wordt in Frankrijk 'Driekoningen' gevierd. In tegenstelling tot in Nederland gaan de kinderen niet zingend langs de deuren om snoepgoed op te halen. Wel wordt er een traditionele koek gegeten, de galette des rois, waarin een minuscuul klein beeldje ter grootte van een noot wordt meegebakken. Wie het beeldje in zijn of haar stuk koek treft mag zich roi, 'koning', of reine, 'koningin', noemen en krijgt een kroontje opgezet.

Mardi gras, Carnaval
Carnaval wordt in Frankrijk traditioneel de laatste dag voor het begin van de vasten gevierd, de zogeheten 'vette dinsdag'. Traditioneel worden pannenkoeken, wafels of beignets de carnaval gegeten. Ook worden in een aantal steden carnavalsfeesten en -optochten georganiseerd die meerdere dagen duren. Het bekendst is het carnaval van Nice en van Duinkerken, waar de inwoners bont verkleed en onder veel kabaal door de straten trekken. Het is geen traditie om, zoals in de Nederlandse Zuidelijke provincies, verkleed naar school te komen en aldaar carnaval te vieren.